València: No al Pacte Europeu de Migració i Asil

Per Santiago González

A la tarda del dimarts 2 d’abril, al local de la Intersindical Valenciana, es va fer l’assemblea de preparació per a la concentració en contra del Pacte Europeu de Migració i Asil (PEMA) proposat per la Unió Europea. Amb la participació de diversos col·lectius, organitzacions polítiques, sindicats i activistes independents es van concretar equips de treball per a la concentració prevista per al 10 d’abril a València. Demostrant molta voluntat de coordinar la lluita entre diversos sectors per a parar el terrible pla que té la UE per als immigrants.

Un Pacte anti drets i antihumà

El PEMA acordat per la Comissió Europea planteja noves regles per a les persones que intentin sol·licitar asil en el territori europeu. El que en un principi va sorgir amb la idea de donar una resposta equitativa entre els països que conformen el bloc a les crisis migratòries, es va transformar en un pacte per a evitar donar asil en territori europeu a qui ho necessiti a causa de la pressió de l’extrema dreta en les institucions, al qual també van subscriure els governs de dreta i socialdemòcrates.

Entre les regles acordades es preveu que els governs podran eludir reubicacions amb el pagament de 20.000 euros per persona rebutjada. Habilita a les devolucions en calent sense prèvia identificació ni atenció de cap mena, també el temps de detenció a la frontera, la qual cosa endureix l’espera per a qui no sigui retornat immediatament. Obliga les persones a romandre en privació de llibertat fins a 6 mesos en espais fronterers i habilita la detenció de famílies senceres i de nens majors de 6 anys. Pel que el plantejament és la il·legalització d’entrada del “refugiat” sigui per la causa que sigui, perquè primer es troben amb el rebuig o la detenció abans de l’ajuda humanitària. Aquestes mesures ja s’apliquen totalment o parcialment als països membres del Bloc imperialista, complementades amb l’abandonament de persones al mar que causa milers de morts cada any, la repressió a les fronteres i les deportacions que retornen als immigrants a l’horror del qual intenten escapar.

Accions territorials

Amplis sectors progressistes i democràtics, tant independents com organitzats, rebutgen la retallada als drets democràtics i socials, el tracte inhumà i el racisme cap als immigrants. El Pacte genera ràbia i mobilització entre la població, és per això que en més de 30 territoris de tot l’Estat hi haurà diferents accions entre el 5 i l’11 d’abril.

10 d’abril a València: tots a la Plaça de la Verge

Per tots aquests motius, València no és l’excepció sinó la regla en la protesta. La convocatòria començarà a les 19h amb la concentració de la qual participaran més de 22 organitzacions i col·lectius. Hi haurà intervencions artístiques i una projecció del que estigui succeint a Brussel·les. Siguem molts i demostrem amb la pressió del carrer el rebuig al lobby antiimmigració que políticament comanda l’extrema dreta i des dels governs conformen tant les expressions de dreta com socialdemòcrates. Cap persona és il·legal, papers i drets per a tothom!

Col·lectiu reunit a València.

També a Brussel·les

A més, està convocada una mobilització a la porta del Parlament Europeu el dia 10 d’abril, el dia de la votació amb la participació d’organitzacions i manifestants de tots els països involucrats en la votació. També companys de la societat civil en lluita contra el Pacte, presenten les seves iniciatives ciutadanes admeses a tràmit, a Brussel·les, el dia 9 d’abril a les 17h.

Per un món sense fronteres

Impulsem la més àmplia unitat d’acció i la coordinació intercontinental, principalment europeu-africana, en defensa dels drets dels immigrants. Hi ha alternativa al projecte de l’“Europa Fortalesa” imperialista que impulsa la ultradreta i consenten la dreta i la socialdemocràcia, fa falta una Europa dels Treballadors i els Pobles, igualitària, solidària i d’acolliment, en un món sense fronteres que només pot ser socialista.